Home grammar A been és a gone

A been és a gone

190

Amikor a Present Perfectről tanulunk, akkor találkozhatunk ezzel a szerkezettel, mivel szorosan kapcsolódik hozzá. A kettő közötti különbséget tehát ennek az igeidőnek a keretein belül nézzük meg.

Where is Sarah? She has gone to the shop.

A személy aki feltette ezt a kérdést, nem tudja hol van Sarah. Tehát Sarah nincs ott. Mégpedig azért nincs ott, mert elment a boltba és még most is ott van. A HAS GONE tehát arra utal, hogy még mindig ott tartózkodik mert elment oda.

A másik esetben viszont más lesz a helyzet:

Where have you been, Sarah? I have been to the shop.

Itt láthatjuk, hogy Sarah ott van a kérdező jelenlétében. A kérdező viszont nem tudja hol volt, ezért kérdez rá. A HAVE BEEN arra utal, hogy valaki már volt valahol, de vissza is jött.

A HAVE GONE tehát arra utal, hogy valaki elment-e egy helyre és ott van-e még, a HAVE BEEN pedig arra, hogy valaki volt-e már egy helyen és visszajött-e.

Fontos, hogy az illető még mindig ott legyen, mert ha nem biztos hogy ott van, akkor a mondat Simple Past-ban kell hogy legyen; hiszen azóta vissza is jöhetett.

Ugyanilyen fontos, hogy a másik esetben visszatérve kell, hogy legyen mert a HAVE BEEN utal arra a tényre, hogy valaki volt valahol. Ellenkező esetben szintén Simple Past-ot kellene használni, ami alapján nem tudhatjuk, hogy visszajött-e vagy még mindig ott van-e.

Két másik mondat:

She has been to Spain

She has gone to Spain

Ezeknél a mondatoknál már kicsit tágabb az időintervallum. Az első esetben kijelentjük, hogy hol voltunk életünk során, de ez nem jelenti azt, hogy még mindig ott vagyunk; egyértelműen visszatértünk.

A második esetben valamikor elmentem egy adott helyre és még mindig ott vagyok. Azóta se mentem vissza.

And you? Where have you been? 🙂