Home grammar A melléknév és a to + infinitive együtt

A melléknév és a to + infinitive együtt

161

Az egyik tanulómmal az infinitive-et vesszük mostanában, melynek többféleképpen használhatunk. A mostani óra nyelvtani blokkjában arról volt szó, amikor a to + infinitive melléknevekhez kötődik.

A to + infinitive sokféleképpen betöltheti mondattani funkcióját. Ezek közül az egyik amikor melléknevek után áll. Ebben az esetben bizonyos dolgokkal kapcsolatban érzelmeket, véleményt és reakciókat fejzünk ki.

Szerkezetileg a következő ennek a képlete:

Subject + BE + adjective + verb 1

It is nice to go for a walk

Ahhoz, hogy ezt a szerkezetet használhassuk, először meg kell határoznunk az alanyt, majd ezt leírni egy melléknévvel. Ezt követően tehetjük hozzá a to + infinitive szerkezetet, amely kifejezi a célhatározást vagy a tulajdonság okát.

It is nice to have a coffee with you
It was good to see you again
It is important to remember my name

Ezeknél az eseteknél a szituációt írjuk le, hogy milyen helyzetre milyen reakciót adunk és részletezzük is ezeknek a helyzeteknek az okát vagy célját a TO-t követően.

Fontos azonban tudni, hogy ez a szerkezet nem csak IT-el kezdődhet:

My mum will be glad to find you at home
I am pleased to meet you
Ann was clever to get up early

Amint látjuk, személyekről, tárgyakról, dolgokról is kifejezhetjük a véleményünket, nem csak szituációkról. A reakciónkat követően pedig a TO után itt is kifejezzük, hogy valakiről vagy valamiről miért gondoljuk azt amit éppen gondolunk.

It would be nice to get some comments 🙂