Home grammar A Present Progressive főbb esetei

A Present Progressive főbb esetei

157

A Present Progressive-nek számos esete van, mi azonban most kettőt fogunk megvizsgálni ezek közül. A következő sorokban a két legegyszerűbb esetről lesz szó, melyek ennek az igeidőnek az alapeseteinek is tekinthetők.

Tudjuk azt, hogy ezt az igeidőt elsősorban arra használjuk, ha valami éppen most, a beszéd pillanatában történik. Nézzünk is erre egy példát:

I am reading a book now ? it happens now

Azt, hogy mikor kezdődött és mikor ér véget egy ilyen esemény, nem tudni és nem is fontos.  Az a fontos egyedül, hogy a cselekvés ténye éppen folyamatban van.

Ezt az esetet azonban ki is tágíthatjuk.  Tágabbra is vehetjük a fókuszt, így már nem csak a mostról lesz szó, hanem mostanában történő eseményekről. Hogy mit is jelent ez? Azt, hogy lehet szó az egész mai napról, a hétről, a hónapról, az évről és így tovább. Ilyenkor jelennek meg a mondatban az olyan time expression-ok, mint a today, this week, this month, this year.

Figyeljük meg az alábbi mondatot:

My sister is taking English lessons this month ? it happens around now

Ebben a mondatban kitágítottuk a mostot egy nagyobb intervallumra, ami egy hónap; de szintén része a beszéd pillanatának.

Mint látjuk, egy igeidőnek többféle használati funkciója van.