Home grammar A Simple Future néhány esete

A Simple Future néhány esete

170

A Simple Future-el kapcsolatban most négy esetet fogunk megvizsgálni. Az egyik mai órámon pre-intermediate szinten tanultuk ezt az igeidőt. 

Induljunk ki példamondatokból.

 I like this dress. I will buy it

Ezt a szituációt könnyen el tudjuk képzelni: egy bolt előtt álldogálunk és a kirakatban megtetszik nekünk egy ruha és hirtelen felindulásból úgy döntünk, hogy megvesszük azt. Ez eset tehát a minden előzmény nélküli döntésekre vonatkozik.

I will call you, I promise

Ebben az esetben ígéretet teszünk a partnerünknek. Hogy világosabb legyen a helyzet, a mondat végén még ott van erre a megerősítés is. Ha tehát ígéretekről beszélünk, az lesz a másik eset.

Will you lend me some money?

Ebben a mondatban a WILL nem teljes egészében jövő időként funkcionál. Itt ugyanis nem arról van szó, hogy kölcsön fogsz-e adni nekem pénzt, hanem hogy kölcsön adnál-e. Az tény, hogy eltelik néhány másodperc és a kölcsönadó a kérést követő másodpercekben (tehát ahhoz képest a jövőben) fogja odaadni a pénzt, de itt kérésként funkcionál a WILL.

És végül létezik egy olyan eset, amikor jövendölünk valamivel kapcsolatban:

There will be more computers in 100 years

The weather will be warmer

The sea level will rise

Ezek a mondatok előre megjósolnak valamit. A be going to-tól eltérően ezek a jóslások nem állnak szilárd talajon. Nincs konkrét jele annak, hogy ezek be is fognak következni, de a beszélő szerint valószínű. Ebben az esetben azt fejezzük ki, hogy szerintünk mi fog történni és hogyan lesz valami, de nincs rá bizonyítékunk. Akár mondhatnánk azt is, hogy egyéni következtetésekről van szó.

So, will you comment this post? 🙂