Home grammar Eredményhatározói mellékmondatok

Eredményhatározói mellékmondatok

203

Az eredményhatározói mellékmondatok kötőszavai közül nem mindegyik fejezi ki egyértelműen, hogy megtörtént-e egy cselekvés vagy sem.

The tea was warm enough to drink. Ez a mondat még nem árulja el, hogy végül el lett-e fogyasztva a tea. Mert az egy dolog csupán, hogy a tea hőmérséklete alkalmas volt ahhoz, hogy megigyuk, de lehet, hogy végül nem itta meg senki és ott maradt az asztalon.

A mondat félbeszakad annak a kijelentésével, hogy valamilyen cselekvést el lehetett végezni. Ettől egyértelműbb eredményhatározói mellékmondatot lehet alkotni a so, a such és a too használatával. Az eredményhatározói mellékmondatok ugyanis, a so, such és too fokhatározók használatával elárulják, hogy végül a cselekvés megtörtént-e vagy sem hiszen jellemzik magát a szituációt, ami alapján a cselekvés egy adott módon végbement:

The night was so dark that we didn’t find the way home

It was such a wild dog that I couldn’t touch it

The weather was too cold to go out

Mind a három mondatban a so, a such és a too kihangsúlyozza azt, hogy valami nem történt meg mert az adott helyzet nem volt kedvező valami miatt. Összefoglalva tehát a so, a such, a too és az enough a jellemző kötőszavai az eredményhatározói mellékmondatoknak. Ha szeretnénk bővíteni a listát, van még egy szerkezet, amely szintén segít abban, hogy egyértelművé tegyük a jelentést, ez pedig a so + adjective + to + infinitive szerkezet. Nézzük a következő példát:

He was fool enough to leave the car unlocked

Az illetőről megtudjuk, hogy hajlamos volt arra, hogy ne zárja le a kocsiját. A mondat mintha azt sugallná, hogy akiről szó van, meglehetősen szórakozott ember lehetett szó. Ez viszont nem jelenti még azt, hogy tényleg előfordult olyan eset, hogy nyitva hagyta volna a kocsiját.

Lehet, hogy volt ilyen helyzet, lehet hogy nem, mindenesetre a hajlam megvolt ehhez. So és such szerkezettel ez egyértelművé válik:

He was so fool that he left the car unlocked

He was such a fool man that he left the car unlocked

Itt már egyértelmű a helyzet, hogy mi történt. Van azonban egy másik szerkezet, amely ugyan ritkábban használatos, mégis ugyanilyen egyértelművé teszi a helyzetet:

He was so fool as to leave the car unlocked

Itt ugyanazt fejezzük ki, mint a fenti mondatokban. Vagyis kimondjuk, hogy nem zárta be a kocsit. A so és such határozószavakon kívül tehát használhatjuk ezt a szerkezetet is, ha világosabb beszéd érdekében.