Home grammar Future tenses: summary

Future tenses: summary

160

Az egyik tanulóm középfokú nyelvvizsgára készül és a jelenlegi nyelvtani témánk az összes jövő idő átismétlése. Nem lehet tudni, hogy vizsgán melyik feladatban van szükség adott jövő idő megalkotására vagy felismerésére. A különféle jövő idők felismerése szövegértésnél kulcsfontosságú lehet abban, hogy pontosan értsük a szöveget.

Levélírásnál szintén elkerülhetjük  pontatlanságot azzal, ha helyesen használjuk a jövő időket. Mivel hosszasan gyakoroltuk melyik jövő idő mire való, úgy gondoltam összefoglalom melyiket mire lehet használni. Ebben a bejegyzésben azonban nem megyünk bele részletesen az egyes igeidőkbe, csak áttekintjük azokat.PRESENT TENSES FOR FUTURE

Egy külön kategóriát fel kell állítanunk, ugyanis a jövő idő kifejezésére néhány jelen idő is használható.

Simple Present

Események kezdete és vége, koncertek, előadások, filmek kezdete és vége, vonatok, buszok, repülőgépek indulása és érkezése.

The train arrives at the station at 7:30

Present Progressive

Akkor használatos, ha egy program vagy esemény már el van tervezve, azaz meg vannak hozzá szervezve a körülmények. Ezek gyakran olyan események, melyeknek mi is részesei vagyunk. Úgy kell ezt elképzelni, mintha egy naplót vagy egy naptárat néznénk és annak a bejegyzéseire hivatkoznánk.

We are having dinner at my parents tonight

FUTURE TENSES

Be going to

Akkor használjuk, amikor megvan a szándékunk arra, hogy valamit véghez vigyünk. Megtörtént az elhatározás és van egy célunk, melyet meg szeretnénk valósítani. Meg kell jegyezni azonban, hogy itt még nincsenek megszervezve az események.

Van egy olyan eset is, amikor valaminek a bekövetkezése nyilvánvaló.

When are you going to buy your new car?

Look! That vase is going to fall!

Simple Future

Hirtelen döntés, ígéret, jóslás, felajánlás, fenyegetés esetén használjuk. Nézzük ezeket példával:

I like this dress. I will buy it.

I will never lie to you I promise.

I think Peter will be a good businessman.

That bag is heavy. I will carry it for you.

If you touch my girlfriend again, I will break your neck.

Future Progressive

Akkor használjuk, ha a jövő egy időpontjában valami éppen folyamatban lesz. Itt nincs meghatározva, hogy mikortól és meddig, csak az, hogy az esemény tartani fog.

This time tomorrow we will be flying to Amsterdam.

Future Perfect

Akkor használjuk, ha a jövő egy adott időpontjára egy esemény vagy cselekvés befejeződik.

The workers will have finished the building by next month.

Future Perfect Progressive

Akkor használjuk, ha a jövő egy adott időpontjában valami még tartani fog. Itt a hangsúly azon van, hogy mikortól tart majd az az esemény a jövőben.

By the end of this month I will have been weightlifting for 3 months.

Látható, hogy a jövő idő kifejezésére mennyi eset van és ezek milyen sokféleképpen használhatók. Érdemes ezeket nyelvtani feladatokkal gyakorolni először, majd szóban. Erre a legjobbak a szituációs feladatok. Csoportban, tanárral kiváló szituációk teremthetők, melyekkel bagyakorolhatók ezek az igeidől.

I think you will be really good at it! 🙂

You can share your thoughts if you want.