Home grammar Valószínűség kifejezése a should-al

Valószínűség kifejezése a should-al

227

Gyakran előfordul, hogy valamiben szinte biztosak vagyunk, ám mégsem teljesen. Ilyenkor magabiztosan mondjuk, hogy valaminek úgy kell lennie, ahogy gondoljuk. Mégsem lehetünk azonban teljes mértékben meggyőződve mindenről, mert nem láttuk, nem tapasztaltuk.

Ennek ellenére az ilyen helyzetek erős valószínűségre utalnak. A should egy olyan valószínűség kifejezésére használatos, amely majdnem biztos, de nem teljesen. Ha a should valószínűséget fejez ki, akkor azt jelenti, hogy valaminek úgy kell lennie. Ez nagyjából 80%-os valószínűségnek felel meg.

Minden olyan esetben használjuk, amikor valamiben biztosak vagyunk, de még nem láttuk a saját szemünkkel. Ezekben az esetekben azt, hogy valamiről valamit feltételezünk, az határozza meg, hogy egyszer már átéltük, tapasztaltuk. Ezt a tapasztalatot a beszéd pillanatában kivetítjük és feltételezésként közöljük a partnerünkkel.

Nézzük meg, hogyan képezzük ezt a szerkezetet:

should + ige 1. alak

Where is the jar? It should be in the pantry!

Nyilván ha otthon vagyunk, általában tudjuk, hogy mi hol van, mit hova tettünk. Így azt is tudjuk, feltételezhetően hol vannak azok a dolgok, amit például egy vendégünk nem talál. Ezért mondjuk azt, hogy a befőttnek a kamrában kell lennie.

Mindez nem jelenti azt, hogy a feltételezésünk bekövetkezik. Lehet, hogy tévedtünk, de ez nem zárja ki a should használatát. Az a bizonyos 20% jelentheti azt, hogy tévedünk.

Térjünk egy kicsit vissza a képzési formára! Figyeljük meg, hogy mi történik! Az 1. alakban álló ige két dologra is utalhat: egyrészt létezésre, másrészt cselekvésre. Hiszen ha a should után létigét teszünk, akkor valaminek a létezésére utalunk:

The hammer should be in the trunk!

Ezzel azt fejeztük ki, hol van a kalapács. Tehát elmondhatjuk, hogy a should + be szerkezet létezés feltételezésének a kifejezésére utal. De akkor mi a helyzet a cselekvéssel? Mikor utal a should cselekvésre?

Ha a should-ot bármilyen ige követi 1. alakban, akkor az erre az esetre fog utalni. Vagyis itt egy adott cselekvést feltételezünk:

It’s weekend. My neighbours should be at home.

Ha ismerem a szomszédaim szokásait és tudom róluk, hogy hétvégente otthon szoktak lenni, akkor ezt bátran feltételezhetem nagy bizonyossággal. Erre tökéletesen alkalmas ez a szerkezet. Akkor is, ha tévedek, mert lehet, hogy éppen most mentek el nyaralni.

Add a comment!