Home grammar Fokhatározók és a need kapcsolatai

Fokhatározók és a need kapcsolatai

149

Egy korábbi bejegyzésben már beszéltem a hardly, a scarcely és a barely közötti különbségekről. Most azt fogjuk megvizsgálni, mi történik, ha ezeket a need-el kombináljuk.

A need jelentését ismerve tudjuk, hogy valaminek a szükségét fejezi ki. Ennek a segédigének azonban van egy olyan jelentése is, amely szintén valaminek az éppen szükségességét fejezi ki, de ezt figyelmeztetésként, felhívásként teszi.

Tegyük fel, hogy vendéget várunk és éppen azt mondjuk neki a telefonba, hogy melyik a csengőnk gombja. Azt is elmondjuk továbbá, hogy a gomb rendkívül érzékeny és elég csupán megérinteni azt. Ilyenkor valami ilyesmit mondanánk: Alig kell megérintened a csengőt, ahhoz hogy megszólaljon! Ezzel felhívjuk a vendég figyelmét arra, hogy csak egy kicsit érintse meg, mert nagyon érzékeny a gomb.

Figyeljük meg a következő mondatot:

You need hardly touch the doorbell to ring!

Azaz:

You needn’t touch the doorbell, it will ring.

Képzése: need + hardly / scarcerly

Az only-val majdnem ugyanilyen jelentést érhetünk el, de ebben az esetben jobban hangsúlyozzuk, hogy csak egy bizonyos mértékben szükséges a cselekvés.

Figyeljük meg ezt a mondatot most:

You need only touch the doorbell to ring! – Csak elég megérintened a csengőt ahhoz hogy megszólaljon!

Azaz: if you even touch the doorbell, it will ring.

Látható tehát, hogy itt jelentéstanilag itt jobban kihangsúlyozzuk azt, hogy valamiből kevés is elegendő, jobban felhívjuk arra a figyelmet, hogy nem szükséges túl sokat tennünk valamiért, mert anélkül is eredményt érünk el.

Képzését tekintve: need + only

Nézzünk egy másik mondatot:

I need hardly to say how pleased we are to see you. – Mondanom se kell, mennyire örömömre szolgál, hogy látjuk. / Alig kell mondanom, mennyire örömömre szolgál, hogy látjuk.

Azaz:

I needn’t say how pleased we are to see you. 

Tehát hardly / scarcerly a használatos, ha az “alig” – típust akarjuk kifejezni, ha pedig az “elég csak” típust akarjuk mondani, akkor az only kerül a need után.